ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
"Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Δήμος Καισαριανής: Στο επίκεντρο τα προβλήματα των σχολείων


Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καισαριανής. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τα κενά εκπαιδευτικών, η υποχρηματοδότηση, η εξέλιξη με το καθαριστικό προσωπικό με σύμβαση έργου και οι επισκευές των σχολείων.
Μεγάλες ελλείψεις λόγω της υποχρηματοδότησης
Σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τονίστηκε ότι στα σχολεία της πόλης παρουσιάζονται πολλαπλά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό (όπως ειδικότητες ολοήμερου αλλά και βασικά μαθήματα γυμνασίων και Λυκείων), ενώ στο Ειδικό Πειραματικό «Ρόζα Ιμβριώτη» η υποστελέχωση υποχρεώνει το σχολείο σε υπολειτουργία (το Νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό και το Δημοτικό λειτουργεί έως τις 11 π.μ.) στερώντας από τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειές τους την παροχή της δημόσιας αγωγής και εκπαίδευσης. Παράλληλα και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και των απαραίτητων αιθουσών διδασκαλίας, για πρώτη φορά στην πόλη, όλα τα τμήματα της Α' Δημοτικού έχουν από 22 έως και 26 μαθητές, δυσχεραίνοντας τραγικά την ομαλή ένταξη των μικρών μαθητών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Δημοτικού. Παρατηρήθηκε επίσης και βίαιη μετακίνηση μαθητών από το σχολείο της γειτονιάς τους που θέτει επειγόντως την ανάγκη επανελέγχου και χάραξης των σχολικών ορίων.
Τα μέλη της ΔΕΠ ενημερώθηκαν ότι όλα αυτά τα προβλήματα τέθηκαν στην Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τηλεφωνικά και δια ζώσης από εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής, σε επίσκεψη που έγινε στις 11/9 την ημέρα αγιασμού. Οι απαντήσεις αλλά και οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε για συνολική κάλυψη άμεσα των κενών.
Αναφορικά με την υποχρηματοδότηση, σημειώθηκε το γεγονός ότι -για πρώτη φορά στα χρονικά- δεν καταβλήθηκε η γ' δόση των λειτουργικών δαπανών από το κράτος προς τις σχολικές επιτροπές, (για το Δήμο το ποσό αυτό ανέρχεται στα 52.000 ευρώ), αναδεικνύοντας το πρόβλημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των σχολείων που υπονομεύει επί της ουσίας το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δόθηκε σ’ όλα τα μέλη της ΔΕΠ ενημερωτικό σημείωμα για τα υπόλοιπα διαθέσιμα των ταμείων ανά σχολείο καθώς και τα χρέη τους σε ΔΕΚΟ και προμηθευτές. Έγινε αναλυτική αναφορά στο ότι δεν πρέπει και δεν θα επιτραπεί από τη Δημοτική Αρχή, η μετακύλιση των εξόδων λειτουργίας των σχολείων από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς (π.χ. λίστες για αναλώσιμα νηπιαγωγείων) και το όποιο περιστατικό θα αντιμετωπίζεται αυστηρά.
Επισημάνθηκε ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν πήρε ούτε 1 ευρώ για επισκευές από τα σχολικά ταμεία και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ο Δήμος έχει αναλάβει επί της ουσίας να πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να ανακουφίσει τα σχολεία. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στο ύψος των 44.000 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ και των 150.000 ευρώ για τη ΔΕΗ. Έγινε μνεία στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τα βιβλία των Αγγλικών δόθηκαν μέσα στην πρώτη βδομάδα στους μαθητές και χωρίς καμία επιβάρυνση.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΠ επισήμανε ότι η διαχείριση των ταμειακών υπολοίπων πρέπει να είναι απόφαση των Συμβουλίων Σχολικών Κοινοτήτων που ο ρόλος τους πρέπει να αναβαθμιστεί.
Ανατέθηκε στις Σχολικές Επιτροπές σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του γραφείου παιδείας, να ξεκινήσουν τη μελέτη και να συγκεντρώσουν προσφορές ειδών καθαριότητας, γραφικής ύλης και ειδών φαρμακείου το συντομότερο δυνατόν. Με τις συμβάσεις επιδιώκουμε τον καλύτερο έλεγχο των αναγκών μας, εξοικονόμηση κάποιων ποσών και τον προγραμματισμό των δαπανών κάθε σχολείου. Ομοίως πάρθηκε απόφαση να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των χρεών των κυλικείων και η λήψη νομικών πρωτοβουλιών για ληξιπρόθεσμα χρέη από κάθε Σχολική Επιτροπή.
Εξέλιξη με το καθαριστικό προσωπικό με σύμβαση έργου
Τα μέλη της ΔΕΠ ενημερώθηκαν για ένα μείζον θέμα που αφορά το πολύπαθο ζήτημα με τις σχολικές καθαρίστριες επί σύμβαση έργου που επιδεινώνει τις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας τους. Στις 23/9/2015 κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Παιδείας έγγραφο του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΒΙΜ), όπου αναφέρεται η μείωση της ετήσιας επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών για τις αμοιβές των καθαριστριών κατά 10% .Το ποσό αυτό ανέρχεται σε άνω των 11.000 ευρώ και το κενό θα επιβαρύνει τα ταμεία των σχολείων.
Και αυτή η εξέλιξη έρχεται ενώ το ΙΝΕΔΒΙΜ οφείλει ακόμα περίπου το 1/3 της περυσινής χρηματοδότησης.
Θεωρώντας απαράδεκτη την απόφαση αυτή η οποία εντάσσεται στην πολιτική εφαρμογής του 3ου μνημονίου, η ΔΕΠ απέστειλε αμέσως στο ΙΝΕΔΒΙΜ και στα συναρμόδια υπουργεία επιστολή διαμαρτυρίας, απαιτώντας να βρεθούν οι κρατικοί πόροι για να μη μειωθεί ο ήδη πολύ χαμηλός μισθός των εργαζομένων καθαριστριών και θα τεθεί ως ζήτημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.
Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά και δόθηκαν σχετικά στοιχεία τόσο για τις μελέτες που έχουν κατατεθεί σε ΟΣΚ και Περιφέρεια Αττικής, όσο και για τις μέχρι τώρα επισκευές των σχολείων (2ο Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο, Κυλικείο Βενιζέλου). Σημειώθηκε απ’ όλους η ανάγκη αξιοποίησης μέχρι και του τελευταίου ευρώ από το ειδικό κονδύλι που δίνεται στους Δήμους και το οποίο ήρθε 2 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, το οποίο όμως δεν αρκεί για να επουλώσει τις φθορές από την εγκατάλειψη και τη μη συντήρηση των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου