ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
"Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016

‘’…τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου’’

Αυτή θα ήταν μια φράση από την λαϊκή θυμοσοφία που αντικατοπτρίζει πλήρως την φιλοσοφία και την πολιτική στόχευση του φετινού προϋπολογισμού του Δήμου Ζωγράφου, αν δεν είχαν ήδη προηγηθεί ήδη μια σειρά από αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς που προστίθονταν χρόνο με τον χρόνο στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Γιατί το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και των μικρών εμπόρων της γειτονιάς, έχει μειωθεί τουλάχιστον στο ¼ στα χρόνια της κρίσης και αν λάβουμε υπόψιν τους εκατοντάδες άνεργους, τους απλήρωτους, τους ανακυκλώμενους, εργαζόμενους σε πεντάμηνα και οχτάμηνα δημιουργείται ένα τοπίο ασφυκτικό.
Θυμίζουμε ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων, με νόμο του 2014, ευθυγραμμίζονται με  τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι αυστηρά προσαρμοσμένος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με κύριο άξονα τη μείωση της χρηματοδότησης τους από το κράτος.
Στόχος αυτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των προϋπολογισμών είναι η προώθηση των αναδιαρθρώσεων στους δήμους με κοινό παρονομαστή:
  • δραματικές περικοπές πόρων
  • συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών
  • ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων
  • ώθηση των δήμων στον τραπεζικό δανεισμό
  • ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών
  • αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ποικίλων ελαστικών κακοπληρωμένων εργασιακών σχέσεων, με δράσεις μέσα από ΜΚΟ, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πεντάμηνα, εθελοντισμό.
Δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της καθαριότητας, των υπηρεσιών ύδρευσης, στους παιδικούς σταθμούς σε δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού. Άμεση συνέπεια θα είναι η συνεχιζόμενη επιβάρυνση στην τσέπη και το άγριο χαράτσωμα των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η διοικούσα παράταξη (Μαζί για την πόλη μας –  Σύριζα) κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που ακολουθεί πιστά τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης του 3ου Μνημονίου. Φυσικά τον συνόδευσε και με μια σειρά από ευχολόγια και τάχα μου διεκδικητικές προτάσεις έτσι ώστε να δείξει τάχα την θέληση της για αντίσταση, ξεχνώντας την στάση της με τα αποθεματικά του δήμου,την πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση την Ε.Ε. και τις ντιρεκτίβες των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα έθεσε και κάποιους προβληματισμούς πως θα μπορέσει να αξιοποίησει καλύτερα την περιουσία του δήμου όχι φυσικά προς συμφέρον των κατοίκων του (Ρυθμός, Στρατόπεδα Γουδιού, Κοιμητήριο). Δείχνει τις προθέσεις της διοίκησης το γεγονός ότι προϋπολογίζουν κονδύλια που ιδιωτικοποιούν αφενός την φύλαξη του νεκροταφείου σε εταιρία security (74.000 ευρώ), αφετέρου  τον δημοτικό κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ κατά τους θερινούς μήνες(11.000 ευρώ).
Οι υπόλοιπες παρατάξεις κινήθηκαν στα γνωστά τους μοτίβα ανεξάρτητα αν για μικροπολιτικούς λόγους κάποιοι καταψήφισαν. Αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση και στην ουσία πλήρης ταύτιση θέσεων και απόψεων με την διοίκηση υπέρ της λογικής της Ε.Ε. των μονοπωλίων, υπέρ της λογικής της αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου, στην καλύτερη λειτουργία του δήμου ως ανώνυμη εταιρία.
Χαρακτηριστικά το (Ζωγράφου Μπροστά, ΝΔ) κατηγόρησε την διοίκηση οτι δεν έχει κανένα όραμα και οτι θα μπορούσε να βρει πόρους είτε από εθνικά κονδύλια είτε από το πακέτο Γιουγκερ, ότι ακριβώς λέει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο πρώην δήμαρχος κ. Καλλίρης (ΠΑΣΟΚ) υπερψήφισε βγάζοντας και το «παράπονο» του ότι στα ίδια ακριβώς αντιλαϊκά μέτρα  η διοίκηση όσο ήταν αντιπολίτευση καταψήφιζε. Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη του κ.Μετικαρίδη, ενώ διαφοροποιήθηκαν οι  παρατάξεις των κ Πέττα, και Μπότου με την λογική οτι απουσιάζει ο μακροπρόθεμος σχεδιασμός και η προοπτική. Το Κίνημα στην Πόλη (ΛΑΕ – Ξεκίνημα) καταψήφισε ζητώντας την δημιουργία ενός διαδημοτικού κινήματος (;) που θα τολμά να αμφισβητήσει τον Καλλικράτη στην πράξη ξεχνώντας τον ρόλο της τοπικής διοίκησης στην υπηρεσία του αστικού κράτους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε τον πραγματικό υπαίτιο της σημερινής κατάστασης που δεν είναι άλλος από τις πολιτικές που οδηγούν στον συγκεκριμένο δρόμο καπιταλιστικής ανάπτυξης που από την μια εξαθλιώνει τον λαό και από την άλλη πλουτίζει μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους. Ανέδειξε την συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη κύρια της διοίκησης αλλά και των άλλων παρατάξεων στον αποπροσανατολισμό, στην δημιουργία αυταπατών στους εργαζόμενους αλλά και στην πιστή εφαρμογή όλων των κατευθυνσεων στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό καταθέτοντας ένα πλάισιο άμεσων  μέτρων ανακούφισης που αφορούν την:
  • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων .
  • Κατάργηση ολου του αντιδραστικού πλαισίου (Καλλικράτη – μνημονιακών κατευθύνσεων και εφαρμοστικών)
  • Την εξασφάλιση της λειτουργίας και της ανάπτυξης νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες παροχές και υπηρεσίες για ΟΛΟΥΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μείωση των τελών και ανταποδοτικών φόρων για τα νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, αυξάνοντας τη φορολογία τραπεζών, πολυκαταστημάτων, μεγαλοεπιχειρήσεων.
  • Αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων (λεφτά που έχει πληρώσει με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός) για βασικές υποδομές (σχολική στέγη, κοινωνικές υποδομές, αντιπλημμυρική – αντισεισμική θωράκιση, δωρεάν δίκτυο συγκοινωνιών, ασφαλή οδικά δίκτυα, ελεύθεροι χώροι).
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών με χρηματοδότηση της λειτουργίας τους χωρίς την επιβάρυνση των γονιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα, που φέρνει πρόσθετα βάρη στους δημότες, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλη την έκταση του Δήμου, με μόνιμο προσωπικό του οποίου την ευθύνη μισθοδοσίας να αναλάβει το κράτος, αποκλείοντας την ιδιωτικοποίηση.
  • Άμεση αντιμετώπιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων, με εξασφάλιση της καθαριότητας, της θέρμανσης, της μεταφοράς των μαθητών, της σίτισης τους.
Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να μην συμβιβαστούν με τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Να ορθώσουν τις ανάγκες τους,  και για αυτές να παλέψουν. Να οργανωθούν και να συνταχθούν πλαϊ στα ταξικά συνδικάτα, και τους μαζικούς φορείς της περιοχής και να διεκδικήσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για άμεσα μέτρα ανακούφισης, έργα που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, καμία απόλυση αντίθετα προσλήψεις με σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου