ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
"Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η υπουργός των βιομηχάνων δε θέλει πορείες
«...για να 'ρθει η ανάπτυξη, δεν έρχεται ούτε με πορείες, ούτε με επαναστατικές ιδέες ... αυτές οι πορείες οδηγούν εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ...»! Τάδε έφη Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχτές στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ.
Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η κυβέρνηση πάει απ' το ...καλό στο καλύτερο στις εξετάσεις που δίνει στους καπιταλιστές και με στόχο να ξεπεράσει όλους τους προκατόχους της στην αστική διαχείριση. Παρότι η Τζάκρη δεν ...ολοκλήρωσε, είναι προφανές ότι υπέδειξε «αυτές τις πορείες», που έχουν, δηλαδή, ...επαναστατικές ιδέες, για να τις διαχωρίσει απ' τις «άλλες πορείες», αυτές στις οποίες καλεί η κυβέρνηση, πασχίζοντας να κάνει το λαό κλακαδόρο των δημίων του.

Η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης
Μια ματιά στον προϋπολογισμό για το 2016 που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική για τα μέτρα που θα φορτωθούν στο λαό. Ο τρόπος που αποτυπώνεται το κόστος των αιματηρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, γενικά των λαϊκών οικογενειών, είναι αποκαλυπτικός. Αλιεύσαμε, όμως, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει τι συμβαίνει με την πολυδιαφημιζόμενη «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Στην ενότητα «Δημοσιονομικές Παρεμβάσεις της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τα έτη 2015 - 2016» υπάρχει ένας πίνακας με τίτλο «Εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης», που δείχνει ότι για το 2016 θα δώσουν συνολικά 62 εκατ. ευρώ ως «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες».
Ομως, στον ίδιο πίνακα δείχνει και από πού θα τα βρουν. Τα 62 εκατ. ευρώ, λοιπόν, θα τα πάρουν από: την αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις ύψους 352,5 εκατ. ευρώ, την επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές 178 εκατ. ευρώ, μείωση των εφάπαξ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 77,9 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ 102 εκατ. ευρώ, μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ 223 εκατ. ευρώ. Το άθροισμα, βέβαια, απ' όσα θα πάρουν από ασφαλισμένους και συνταξιούχους από τα παραπάνω ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η πολιτική τους. Παίρνουν από τον ένα φτωχό δέκα για να δώσουν στον πιο φτωχό ένα...

Χτύπημα στο Ασφαλιστικό
Στη μοίρα της εγκαταλείπει χρόνο με το χρόνο την Κοινωνική Ασφάλιση το αστικό κράτος. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η υποχρηματοδότηση των Ταμείων παραμένει διαχρονική αξία. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επιδεινώνει παραπέρα την κρατική χρηματοδότηση στην Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, σε σχέση με φέτος είναι μειωμένος κατά 458 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνεται στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. φέτος. Η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποδεικνύεται μύθος, αφού η συμμετοχή του κράτους στα συνολικά έσοδα των Ταμείων έχει περιοριστεί στο 26,92%! Δηλαδή, μόνο 1 στα 4 ευρώ προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όταν ακόμα και αυτά που δίνει το Δημόσιο τα μαζεύει από τα λαϊκά στρώματα με φόρους και χαρτόσημα υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα χειρότερη είναι η συμβολή του κράτους στη στήριξη του ΕΟΠΥΥ - του ασφαλιστικού οργανισμού που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων - όπου η συμμετοχή του περιορίζεται στο 10% των εσόδων του, μόλις σε 526 εκατομμύρια ευρώ στα 5,517 δισ. ευρώ έσοδα του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 4,37 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η πραγματική στήριξη του αστικού κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, καταρρίπτοντας τους μύθους περί υπέρμετρης επιβάρυνσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων στα δημοσιονομικά της χώρας. Αντίθετα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι όπλο στα χέρια του αστικού κράτους για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του κεφαλαίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου