ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
"Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ζωντανά μαθήματα Ιστορίας με ιστορικούς περιπάτους
Το Κάστρο του Υμηττού, ένα από τα ιστορικά μέρη που θα επισκεφτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των ιστορικών περιπάτων
Το Κάστρο του Υμηττού, ένα από τα ιστορικά μέρη που θα επισκεφτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των ιστορικών περιπάτων
«Μάθε την αλήθεια! Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν μ' αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Με αυτό το σύνθημα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, διοργανώνει ιστορικούς περιπάτους σε Αθήνα και Πειραιά, ανιχνεύοντας σημαντικές στιγμές της Αντίστασης και ηρωικές μορφές της. Προπαγανδίζοντας την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, έχει εκδώσει ένα τετράπτυχο φυλλάδιο με αναλυτικά στοιχεία για τα μέρη που θα επισκεφτούν σε κάθε περίπατο και για τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται.
Αναλυτικά, οι περίπατοι έχουν ως εξής:
Αύριο Κυριακή
«Περπατάμε στο κέντρο της Αθήνας κάνοντας ιστορική αναδρομή στις μάχες του λαού στην Κατοχή»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στο Σύνταγμα. Θα περάσουν: Από την οδό Μέρλιν 6, όπου ήταν το Αρχηγείο της Γκεστάπο, τα υπόγεια του κτιρίου στην Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της ναζιστικής διοίκησης, από την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, που συνδέθηκαν με μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες της περιόδου και θα καταλήξουν στο Θησείο, όπου ο ΕΛΑΣ έδωσε νικηφόρα μάχη συντρίβοντας χίτες και ταγματασφαλίτες.
«Το Σπίτι της ΕΠΟΝ»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας. Θα επισκεφτούν το σπίτι όπου το Φλεβάρη του 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).
«Το Κάστρο της Καλλιθέας»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Θα περάσουν από το σπίτι της οδού Μπιζανίου, όπου έδωσαν ηρωική μάχη δέκα ΕΠΟΝίτες, το μνημείο του Νίκου Βαβούδη, τις φυλακές όπου κρατήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης και θα καταλήξουν στην οδό Σκρα, στο παράνομο τυπογραφείο της Καλλιθέας.
«Το Κάστρο του Υμηττού»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στην πλατεία Υμηττού. Θα επισκεφτούν το σπίτι όπου τον Απρίλη του 1944 έδωσαν ηρωική μάχη τρεις ΕΠΟΝίτες.
«Σκοπευτήριο Καισαριανής»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στο Νοσοκομείο «Συγγρός». Θα περάσουν από την πλατεία 200 ηρώων, που συνδέθηκε με τις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και από το Σκοπευτήριο, όπου εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές.
«Το μπλόκο της Καλογρέζας»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Καλογρέζα, όπου 22 παλικάρια δολοφονήθηκαν το Μάρτη του 1944 από τους χιτλερικούς.
«Ιστορικός περίπατος στις γειτονιές του Πειραιά»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στη Νοταράκη και Σωτήρος, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ΟΚΝΕ. Θα περάσουν από την πλατεία Κοραή, όπου ήταν τα γραφεία Αστυνομίας και Κομαντατούρας, την πλατεία Τερψιθέας, τον Τιτάνιο Κήπο και την Ακτή Μιαούλη, όπου έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις.
«Το μπλόκο των Πετραλώνων»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ «Πετράλωνα» και συζήτηση για τα αιματηρά Μπλόκα που έγιναν στις 28/8/1944.
«Ιστορικός περίπατος στα Εξάρχεια - Η περίοδος της Αντίστασης (1941-'44) και ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44. Στιγμές από τη δράση του ΕΑΜικού κινήματος στην περιοχή»: Ραντεβού 11.30 π.μ., στα Προπύλαια. Θα περάσουν από το Πολυτεχνείο, όπου έγιναν μάχες το Δεκέμβρη του 1944. Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, όπου έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις το 1942 και '43. Μεθώνης και Ζωσιμάδων, όπου ήταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ Εξαρχείων. Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη, όπου έγινε η μεγάλη μάχη του Δεκέμβρη. Πλατεία Κοραή, όπου ήταν η βάση της Κομαντατούρ.
Την Τετάρτη 28/10
«Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στο Περιστέρι»: Ραντεβού 17.30, στο σταθμό του Μετρό «Αγ. Αντώνιος». Επισκέψεις σε μνημεία αγωνιστών και κατάληξη στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου