ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
"Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές"

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
στους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου


Η Μνήμη και Γνώση του Παρελθόντος … 
είναι τα όπλα μας για το Σήμερα!

Αγαπητέ μαθητή–μαθήτρια,

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι παρέλαση, επέτειος και μνημόσυνο. Είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του. Είναι η δική σου ιστορία.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, και πολλά λόγια έχετε ακούσει, στο μάθημα και στις σχολικές γιορτές. Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Αυτό είναι το αποκρουστικό, το φρικτό πρόσωπο του φασισμού, που γνώρισε η ανθρωπότητα από το 1939 έως και το 1945, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο φασισμός εμφανίστηκε στη Γερμανία με ηγέτη τον Αδόλφο Χίτλερ. Το φαινόμενο του φασισμού εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο. Αλλά και στην Ελλάδα δε πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 1936 είχαμε το δικτάτορα Μεταξά. 

Χρηματοδότες του Χίτλερ ήταν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της εποχής. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Κανένας τους δεν τιμωρήθηκε μετά τον πόλεμο. Τα αδικήματά τους παραγράφηκαν.

Όταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που βροντοφώναξε το ΌΧΙ. Το «όχι» του Μεταξά στους Ιταλούς είχε να κάνει με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που τότε συνδεόταν με τη Βρετανία. Δεν είχε σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού. Ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του. Στόχος να απαλλάξει την πατρίδα του από τους φασίστες και τους προδότες, Έλληνες και Γερμανούς και να ζήσει ελεύθερος, αφέντης στον τόπο του.

Η Εθνική Αντίσταση ξεκινάει. Το ΕΑΜ, και το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, καθώς και η οργάνωση της νεολαίας, η ΕΠΟΝ απελευθέρωσαν τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί. Στις ελεύθερες περιοχές λειτούργησαν σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό. Με το τουφέκι τους στον ώμο, οργάνωναν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους, τη «λαοκρατία», όπως τη λέγανε. Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά. Μια κοινωνία που μαζί με τον ξένο κατακτητή θα έδιωχνε και τον ντόπιο εκμεταλλευτή.

Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μην φύγει ούτε ένας Έλληνας για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. 

Την ίδια ώρα όμως που ο ελληνικός λαός αγωνίζεται για τη λευτεριά, κάποιοι το βάζουν στα πόδια. Είναι οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Είναι αυτοί που τότε έπαιρναν το χρυσάφι της χώρας και έφευγαν για το Κάιρο. Ενώ άλλοι δε θα διστάσουν να συνεργαστούν με τους κατακτητές. Είναι οι δωσίλογοι, οι προδότες, οι ταγματασφαλίτες που ορκίζονται υποταγή στους Γερμανούς και τους βοηθούν να ολοκληρώσουν το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων.

Την ίδια ώρα, οι λαοί όλης της Ευρώπης οργανώνουν την αντίσταση τους. Οι αντιφασίστες στην Ιταλία και την Γερμανία, οι παρτιζάνοι στην Ευρώπη, ο Κόκκινος Στρατός στη Σοβιετική Ένωση αντεπιτίθενται.

Τα σχολικά βιβλία γράφουν για την απόβαση στη Νορμανδία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κρύβουν όμως το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού-φασισμού. Η αλήθεια είναι ότι οι συμμαχικές δυνάμεις άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη το 1944 για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.
Την 1η Μάη του 1945 ο Σοβιετικός στρατός παρελαύνει στο Βερολίνο και η κόκκινη σημαία υψώνεται στη Γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ). Αυτή η σημαία έσερνε μαζί της το τίμημα 20 εκατομμυρίων νεκρών σοβιετικών πολιτών. Ακολουθεί η νύχτα της 9ης Μάη, η συνθηκολόγηση άνευ όρων της Γερμανίας.

Αυτοί που τότε στήριξαν τους Ναζί δεν ξέραν ...
Σήμερα, δεν δικαιολογείται κανείς μας να ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει ...
από εμάς εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε η ιστορία να επαναληφθεί.

Σήμερα όλοι μιλάνε για την οικονομική κρίση που ευθύνεται για τους γονείς που χάνουν την δουλειά τους, για τους εργαζόμενους που δε μπορούν να ζήσουν με το μισθό που παίρνουν, για τα νοσοκομεία που κλείνουν, για τα σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν.  Η φτώχεια και οι ανισότητες γιγαντώνονται και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει την εμφάνιση του ο φασισμός.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κρίση, οι οικονομικά ισχυροί, αναζητούν τα εύκολα θύματα που σήμερα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Άνθρωποι που έρχονται κατατρεγμένοι και ταλαίπωροι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, για να γλιτώσουν από την πείνα και τον πόλεμο, που οι οικονομικά ισχυροί προκαλούν. Γι' αυτούς τα νεοναζιστικά κόμματα έρχονται ως μάνα εξ ουρανού, λειτουργούν ως ανάχωμα, εμπόδιο απέναντι σε όσους αμφισβητούν την οικονομική αλλά και πολιτική εξουσία τους και προσπαθούν να οργανώσουν την αντίσταση του λαού.
Ο φασισμός είναι γέννημα αλλά και αποκούμπι της εκάστοτε εξουσίας, είναι το μακρύ χέρι του συστήματος.

Οι σημερινοί φασίστες-δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των Ελλήνων συνεργατών των Ναζί, που μαζί αιματοκύλισαν τον ελληνικό λαό που αντιστεκόταν! Υπηρέτησαν το ναζιστικό τέρας με πλήρη συνείδηση, για τα πλούτη ή την εξουσία. Ήταν οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, οι Χίτες που ορκίζονταν πίστη στον Χίτλερ. Συμμετείχαν με ζήλο σε όλες τις θηριωδίες κατά του άμαχου λαού, σε μαζικές σφαγές, σε βιασμούς και στο πλιάτσικο. Ήταν οι χαφιέδες στις γειτονιές, φορούσαν κουκούλες και κατέδιδαν τους αγωνιστές. Αυτά είναι τα πρότυπα του Χρυσαυγίτη!  Είναι οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε.

Πολλά από αυτά που διάβασες, δε θα τα βρεις γραμμένα στα σχολικά βιβλία. Αυτά είναι γεμάτα με τα δήθεν ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτής που ξέρεις καλά ότι παίρνει μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τους νέους, που διαιωνίζει την ανεργία και σπέρνει το θάνατο με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, που στηρίζει τους ναζιστές στην Ουκρανία. Τα σχολικά βιβλία ταυτίζουν τον κομμουνισμό με το φασισμό και ρίχνουν δηλητήριο με στόχο να σε πείσουν ότι είναι αδύνατο να κερδίσεις μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση.

Εμείς, οι δάσκαλοί σου, που σου διδάσκουμε στην τάξη
ότι ο τόπος αυτός ελευθερώθηκε από πολλούς πανίσχυρους δυνάστες,
ότι η Γη, όσοι Γαλιλαίοι και να κάηκαν, τελικά γυρίζει,
ξέρουμε καλά ότι δικαιούσαι, αξίζεις και μπορείς να ζήσεις σε μία κοινωνία που θα προσφέρει σε όλους τους νέους μόρφωση, δουλειά, δημιουργικό και ελεύθερο χρόνο.

Διεκδίκησε τα δικαιώματα σου, Αγωνίσου για τη ζωή που σου αξίζει,
Οργανώσου και πάλεψε συλλογικά μέχρι τα όνειρα και οι ελπίδες σου να δικαιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου